Aletli pilates ( reformer ) omurganın çalıştırılması, duruş bozukluğu, karın kasları ve sırt kaslarının güçlendirilmesinde klasik pilatese göre daha etkili bir yöntemdir. Aletli pilatesin ( reformer ) ilk kullanımı birinci dünya savaşı sırasında gerçekleşmiştir. Birinci dünya savaşı sırasında yaralanan askerlerin kaslarını güçlendirmek amacıyla Joseph Pilates tarafından icat edilmiştir. Joseph Pilates tarafından yaratılan aletli pilatesin ilk kullanımı karyola ve yaylı bir sistemden oluşan basit bir ekipmandan oluşmaktadır. Zamanla geliştirilen aletli pilates ( reformer ) günümüzde en sık tercih edilen spor türlerinin başında yer alır. Aletli pilateste ( reformer ), kişinin ihtiyacına göre belirlenen egzersiz programlarından oluşur. Sırt kasları, karın kasları, boyun ve bacak kaslarına uygulanan dirençle kişinin kas – iskelet sisteminin güçlenmesinde önemli bir rol oynar. Aletli pilates ( reformer ) kişiye göre ayarlanabilir. Bu da aletin esnekliğinin ve uzunluğunun kişinin ihtiyacına özel olarak ayarlanabilmesini sağlar. Böylece her kişinin ihtiyacına özel olarak antrenman programları düzenlenebilir. 

Aletli Pilates ( Reformer ) Nasıl Yapılır?

Aletli pilates yani diğer bir adıyla reformer, metal ya da ahşaptan oluşan içinde yaylı sistemi bulunan yatak şeklinde dikdörtgen aparattır. Taşıyıcı bir platform üzerinde yer alan raylara bağlı çerçevenin kaymasıyla hareket eder. Platforma bağlı olan çerçevenin bir ucunda ayak çubuğu diğer ucunda ise uzun bir halat bulunur. Bu da aletli pilatesin ( reformer ) yan yatarken, ayaktayken, diz çökerken ve uzanırken kullanılabilmesine olanak sağlar.

Aletli pilatesle (reformer) yapılan çoğu alıştırma çoğu alıştırma, itme veya çekme eylemlerinden oluşur. Özellikle omurga egzersizlerinde son derece etkili olan aletli pilates kasları zorlamadan güçlendirmeyi amaçlar. 

Aletli Pilates ( Reformer ) ile Mat Pilates Arasındaki Fark Nedir?

Klasik mat pilatesi ile aletli ( reformer ) pilates arasındaki en büyük farklardan biri ekipman kullanımıdır. Klasik pilateste yapılan egzersizler beden ağırlığına bağlı uygulanırken,  Aletli pilateste ( reformer ) ise kayış, yay ve ip gibi ekipmanlarla yapılan egzersizlere direnç eklenir. Her iki pilates türünün temelinde de nefes egzersizleri yer almaktadır. 

Neden Aletli Pilates ( Reformer ) Tercih Edilmelidir?

Pilatesin farklı türleri olmasına rağmen hemen hemen hepsinin temeli kas – iskelet sisteminin güçlendirilmesini amaçlar. Aletli pilatesin ( reformer ) tercih edilme nedenlerinin başında, mat pilatese göre daha yoğun ve daha dinamik bir egzersiz programı sunması yer alır. Aletli pilateste ( reformer ) yer alan yaylar, ipler ve kayışlar kişiye daha fazla direnç sağlarken, aynı zamanda omurganın da hasar görmemesine yardımcı olur. Aletli pilates ( reformer ) birçok hastalığın da tedavisinde tercih edilen uygulamalardan biridir. Özellikle skolyoz ( omurga eğriliği ), kifoz ( kamburluk ), fıtık ya da duruş bozuklukları gibi omurga rahatsızlıklarının tedavisinde de sıklıkla tercih edilen uygulamaların başında yer alır. Ayrıca hamilelik dönemi ve sonrasında da güvenle tercih edilen aletli pilates ( reformer ), fiziksel değişikliklerin, postürün ve eklem sorunlarının düzeltilmesine yardımcı olur. Özellikle doğum öncesi tercih edilen pilates, nefes egzersizleriyle birlikte doğumun daha kolay geçmesinde önemli bir rol oynar. Aletli pilatesin temel dayanağı kişinin nefes alış verişinin düzenlenmesi, konsantrasyon artırılması ve vücut kontrolünün kolay sağlanmasını temel almaktadır. Aletli pilatesin ( reformer ) faydalı arasında ise;

Randevu Al