Klinik pilates, reformer olarak da bilinen egzersiz türlerinden biridir. Genellikle yaralanmalar veya cerrahi operasyonlar sonrasında tercih edilir. Klinik pilates, hareket alanının genişlemesine, vücut esnekliğinin artmasına ve kaslara bağlı gerginliğin azalmasına yardımcı olur. Klinik pilates sırt ve boyun ağrısı gibi kronikleşen kas – iskelet sistemi rahatsızlıklarının tedavisinde tercih edilen egzersiz yöntemlerinin başında yer alırken, aynı zamanda kişinin olası yaralanmalara karşı da vücut insidansını azaltmasına yardımcı olur. 

Klinik Pilates Hangi Rahatsızlıkların Tedavisinde Kullanılır?

Klinik pilates yani reformer, genellikle boyun, sırt, kalça, pelvik kaslar, omurga kaslarının güçlendirilmesi ve bu bölgelere bağlı hastalıkların tedavisinde kullanılsa da, birçok hastalığın tedavisinde de tercih edilen egzersiz yöntemlerinden biridir. Klinik pilatesle tedavi edilen hastalıkların arasında;

Klinik ve Medikal Pilatesle Eklem ve Omurga Sağlığı

Klinik pilates, vücut dengesini düzenlemeye yardımcı olmakla birlikte aynı zamanda omurgaya destek sağlamak için de gerekli olan temel postural kaslara odaklanan bir egzersiz programıdır. Klinik pilates omurganın nötral hizalanmasını ve bu hizalamayı destekleyen postural kasları güçlendirmeyi hedefler.  bu, sırt ağrısını hafifletmeye ve önlemeye yardımcı olmak için önemlidir. Sırt ağrısının birçok farklı nedeni olabilir. Fakat sırt ağrılarından en sık karşılaşılan sorunların başında kasların zayıflaması gelir. Özellikle bel ve sırt ağrılarının kronikleştiği durumlarda kas – iskelet sistemini korumaya da yardımcı olan omurga bölgesindeki kasların güçlendirilmesi oldukça önemlidir. Konusunda uzman fizyoterapistler tarafından kişiye özel olarak hazırlanan antrenmanlarla kas – iskelet sistemindeki sorunlar ve duruş bozuklukları düzeltilebilir.

Klinik Pilates Kimlere Uygulanabilir?

Klinik pilates nörolojik hastalıklar, lordoz, skolyoz ( omurga eğriliği ), kifoz ( kamburluk ) gibi omurga hastalıkları, diz sakatlanmaları, ayak veya ayak bileğine bağlı rahatsızlıklar. Duruş bozuklukları gibi birçok hastalığın tedavisinde kısacası fizyolojik sağlık sorunlarının hemen hemen hepsine klinik pilates uygulanabilir. Klinik pilates uygulaması tedaviye yönelik egzersiz yöntemleri arasında yer almasından dolayı, klasik pilates yöntemlerine göre farklılıklar içerir. Bu nedenle uygulamanın mutlaka bir fizyoterapist tarafından yapılması tavsiye edilir. 

Klinik Pilates Eğitmeni Nasıl Olmalıdır? 

Klinik pilates her ne kadar egzersiz türleri arasında yer alsa da, klinik pilates eğitmenliği fizyoterapistler ve doktorlar tarafından yapılır. Son zamanlarda oldukça yaygınlaşmasıyla birlikte klinik pilates ile klasik pilates sıklıkla karıştırılmaktadır. Klasik pilateste eğitimini alan herkes uygulamaları yapabilir ve medikal açısında çok fazla yarar sağlamaz. Fakat klinik pilateste fizyoterapist ya da belirli branşlardaki hekimler klinik pilates eğitmenliği eğitimilerine katılarak konusunda uzmanlaşabilir. Klinik pilates alanında uzmanlaşan fizyoterapistler ya da doktorlar tarafında uygulanan tedaviler, çoğu zaman fizyoterapiden daha etkilidir. 

Klinik Pilates Tedavi Nasıl Yapılır? Uygulama Ne Kadar Sürer?

Klinik pilates tedavisi kişinin rahatsızlığı, yaşı ve genel sağlığına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Klinik pilates tedavi yöntemleri hastalığın gidişatına bağlı olarak da değişiklik gösterebilir. Her seans ortalama 60 dakika kadar sürer haftada 2 ya da 3 kere uygulanabileceği gibi kişinin durumuna uygun olarak ayda bir defa da uygulanabilir. Klinik pilates kaç seans sürer sorusunun yanıtı hastalığın seyir durumuna göre değişiklik gösterebilir. Fıtıklar ya da omurga hastalıklarına bağlı rahatsızlıkların seyrine de bağlı olarak kaç seansta düzelebileceğine ancak hekim veya fizyoterapist tarafından karar verilir. 

Randevu Al