Medikal masaj, kişinin stresini atıp rahatlamasını sağlarken aynı zamanda boyun, sırt ve kas bölgelerine özel yöntemler eşliğinde uygulanan bir tür tamamlayıcı tedavidir. Gelişen teknoloji ile birlikte tıp dünyasında çok fazla tanı ve tedavi yöntemleri bulunur. Bunlardan biri de günümüzde sıklıkla tercih edilen medikal masaj olarak geçen tamamlayıcı bir tedavi yöntemidir. Medikal masaj aynı zamanda vücuttaki toksinlerin giderilmesi, ürenin atılması, kan dolaşımının hızlanması, ödem atılması ve metabolizmayı hızlandırmak uygulanır. Medikal masaj tedavisi uygulayacak hekim ya da fizyoterapist, kişinin genel sağlığına bağlı olarak her hasta için özel bir program çıkarır. Hekimin uygun görmesi ve hastanın masaj yaptırmasına sakıncalı bir sağlı sorunu olmaması durumunda medikal masaj gibi alternatif tedavi uygulamalarından yararlanabilir. Aynı zamanda medikal masaj ile birlikte yapılan ozon terapisi uygulamaları zayıflamaya da yardımcı oluyor.

Medikal Masaj Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Medikal masaj yaptırmadan önce ılık suyla duş alınması kasların gevşemesi açısından faydalıdır. Duş sonrası herhangi aromalı deodorant ya da parfüm sürülmemesi önerilir. Masaj esnasında kullanılan yağlarla karışmaması ve rahatsız etmemesi açısından tavsiye edilir. Yaklaşık 45 dakika ile 1 saat arasında süren medikal masaj öncesi büyük ya da küçük tuvaletiniz varsa mutlaka yapılması tavsiye edilir. Masaj boyunca tuvaleti tutmak kişinin rahatlamasından daha çok kasılmasına neden olabilir. Bu nedenle masaj öncesi tüm ihtiyaçlarınızı gidererek masajda rahatlamayı hedeflemelisiniz.

Medikal Masaj Nasıl Yapılır?

Medikal masaj uygulaması, hasar gören veya işlevini tam yerine getiremeyen organların eski haline dönmesi ve daha iyi çalışabilmesi için sistemli olarak vücuda verilen bir enerji uygulamasından oluşur. Kişiye fizyolojik, anatomik ve aynı zamanda ruhsal olarak da rahatlamasını sağlar. Medikal masaj uygulaması kişilerin ağrı, spazm, sancı ve kas gerginliği gibi sorunlarında karşı uygulanan son derece etkili ve tamamlayıcı tedavi yöntemlerinin arasında yer alır. Medikal masaj kişinin cilt yapısına bağlı olarak elastikiyet ve sıkılaştırma kazandırmak için aromatik yağlar ve baz yağlarla birlikte yapılır. Aynı zamanda kişinin kas yapısı ve mevsimsel dönemler de yağların kullanımı açısından önemlidir.

Medikal masaj da kullanılan bazı yağlar ise; susam yağı, tatlı badem yağı, ceviz yağı, hindistan cevizi ya da avokado yağı gibi aromatik yağlar ve bazı baz olarak kullanılan yağların karışımıyla yapılır. Örneğin yaz aylarında serinletici etkisinden dolayı hindistan cevizi yağı tercih edilirken, kış aylarında ise ısıtıcı etkisinden dolayı susam yağı kullanılabilir. Yine kaslar ya da vücutta var olan ağrıların giderilmesi için de kekik yağı, nane yağı, okaliptüs ya da biberiye özlü yağlar tercih edilebilir. Tüm bu aromatik yağlarla birlikte kullanılan baz yağlar ise aromatik yağların seyreltilerek cildi tahriş etmesini önler.

Kimler Medikal Masaj Yaptırabilir?

Medikal masaj uygulamaları hem kişinin hastalığını tedavi edici, hem de kişinin psikolojik olarak rahatlamasını sağlayan özel yöntemlerle uygulanır. Medikal masaj kişilerin yaşı ve genel sağlık durumuna bağlı olarak programlanan bir alternatif tıp türüdür. Medikal masaj, birçok hastalıkta tamamlayıcı tedavi yöntemleri arasında yer alır. Medikal masajın iyi geldiği hastalıklar arasında;

Medikal Masajı Kimler Yaptırmamalı?

Medikal masaj hemen hemen her yaş grubundaki insana güvenle uygulanabilir. Fakat aşağıdaki durumlardan birine sahipseniz eğer, medikal masaj ya da diğer alternatif tıp uygulamalarından faydalanmadan önce mutlaka hekiminize danışmanız tavsiye edilir.

Medikal Masaj Teknikleri Nelerdir?

Uygulanacak olan medikal masaj teknikleri, bu konuda uzmanlaşmış bir hekim ya da fizyoterapist tarafından yapılmalıdır. Medikal masaj uygulaması elle yapılabileceği gibi aynı zamanda su ya da elektrik veren özel cihazlarla da yapılabilir. Kas gruplarına yumuşak hareketlerle uygulanan bu özel masaj tekniği ile kişinin gün içinde yaşadığı stresi azaltılacağı gibi aynı zamanda ağrı ve sancıların giderilmesine de yardımcı olur. Medikal masaj kişiden kişiye farklı tekniklerle uygulanabilir. Medikal masaj teknikleri arasında;

Petrisaj Masaj

Petrisaj masaj, tek ya da çift elle uygulanan ve doğrudan kaslara müdahale edilen bir masaj çeşididir. Kısalan açılması, gerilmesinin engellenmesi ve sıkışan dokuların açılmasına yardımcı olur. Kısacası kasların esnekliğini artırmaya ve kişinin rahatlamasına yardımcı olan bir masaj türüdür.

Öfleraj Masaj

Öfleraj Masaj, yine tek veya çift elle ya da avuç içleriyle deri üzerine sıvazlama tekniği ile uygulanan bir masaj türüdür. Genellikle sırt, kol ve kalça bölgesinde yer alan kaslara yapılır. Öfleraj Masaj yapılan bölgede yer alan sinirleri, ter bezleri,  cilt ve cilt altındaki dokuları, yağ bezleri ve vücut tarafından laktik asit atımının kolaylaşmasına yardımcı olur.

Perküsyon Masaj

Perküsyon masaj, diğer tekniklerden farklı olarak elin dış kısmı ya da dış kenarlarıyla belirli bir ritimde hafif vurularak yapılan bir masaj çeşididir. Dokuları hareketlendirip, uyararak hücreler arasında birikmiş sıvının dağılmasını sağlar.

Tapotman Masajı

Tapotman masajı da perküsyon masajına benzer bir masaj çeşididir. Tapotman masajı genellikle sekresyon yani salgı problemleri ola hastalara uygulanır. Eller kubbe şeklinde olur ve her iki elde parmaklar da dahil olmak üzere birleştirilerek belirli bir ritim şeklinde uygulanır. Bir el ile vuruş yapıldığı zaman diğer el kalkar. Bu vuruşlar hastanın fizyolojisine göre değişiklik gösterebilirken, aşırı zayıf kişilere yapılması tavsiye edilmemektir. 

Vibrasyon Masaj

Vibrasyon masaj, adında da anlaşılacağı üzeri titreşim yoluyla yapılan bir masaj türüdür. El, avuç içi ve bazı durumlarda parmaklarla ya da cihazlarla da yapılabilir. Vibrasyon masajında, bütün kol ile titreşim yapılarak parmak uçlarıyla deri temas edilir ve parmak uçları deriden kaldırılmadan yapılır. Vibrasyon masajının ağrı kesici etkileri bulunurken, aynı zamanda kasların rahatlamasına da yardımcı olur.

Friksiyon Masaj

Friksiyon masaj, parmak uçları ya da başparmak hareketleriyle bölgenin ısınmasını sağlayan bir masaj türüdür. Fizyoterapist ya da hekim tarafından uygulanan friksiyon masajı ise parmak uçlarını kaldırmadan daire ya da aşağı yukarı şeklinde deriye temas ederek basınç uygulanmasıyla yapılır. Boyun, omur bölgesi, eller, parmaklar ve bileklere uygulanarak deri altında biriken sıvının dağılması sağlanır.

Medikal Masaj Yaptıracakların Dikkat Etmesi Gerekenler! (H6)

Medikal masajın etkileri bilimsel açıdan da uzun yıllardır kabul görmektedir. Medikal masajın yardımcı ya da tamamlayıcı tedavi yöntemlerinden biri olduğu kabul görmekle birlikte tek başına tedavi yöntemi olarak uygulanmamalıdır. Medikal masaj yaptırmak isteyenler, masaj yapılacak olan salonları iyice araştırmalı ve konusunda uzman hekim ya da fizyoterapist tarafından hizmet alacağından emin olmalıdır.

Medikal masaj her ne kadar kişinin ağrıları, sancıları, spazmları dindirip hem fiziksel hem de psikolojik olarak rahatlamasını sağlasa da, yanlış bir işlem sonucunda kişinin sakatlanmasına ya da hastalığın seyrinin daha da kötüleşmesine neden olabilir. Konusunda uzman olmayan kişiler tarafından yapılan yanlış basınçlar ya da hareketler hastaya ciddi anlamda sorun çıkarabilir. Bu sebeple masaj yaptıracağınız uzmanları iyi seçmeli ve araştırmadan medikal masaj uygulamaları yaptırılmaması önerilir.

 

 

Refleksoloji, kişilerin rahatlamasını ve gün içinde yaşadıkları stresi atmaya yönelik ellere ya da ayaklara bası uygulanarak yapılan bir tür masaj çeşididir. Refleksoloji sadece ayak tabanı ya da ellerde bulunan sinirlere uygulanan bir masaj türüdür. Özellikle ayak tabanınca vücuttaki kaslar, organlar ya da dokuların sinir ucu bulunur. Ayak tabanında belirli noktalara uygulanan basılar ise; sindirim sistemi, hormon sistemi, boşaltım sistemi ve lenf sistemi gibi sistematik yapıları etkiler. Refleksoloji de bası yapılan nokta vücuttaki denk gelen organları ya da sistematik yapıları etkiler. Diğer masaj yöntemlerinin tam aksi olarak refleksoloji masajında aromaterapik ya da baz yağlar kullanılmaz. Refleksoloji masajında ellerin kaymaması ve sağlıklı bir bası yapılabilmesi için pudralama yöntemi tercih edilir.

Refleksoloji Masajı Nasıl Yapılır?

Refleksoloji uygulaması başparmaktan ( baş bölgesini etkileyen bölge ) başlayarak, iç organları etkileyen refleks noktalarına bası yapılır. Refleksolojide ayak 10 bölüme ayrılır ve her bölüm farklı bir organı temsil eder. Sağ ve sol ayak refleks noktaları kalp ve karaciğer hariç aynıdır. Sağ ayakta karaciğer, sol ayakta ise kalp refleks noktası bulunur. Ayak başparmağı yuvarlak veya bas çek şeklinde üç kere uyarılır. Diğer dört parmak uçları da yine aynı şekilde üç kere uyarılır. Ayak tabanının alt kısmında ise omuz, orta bölgesinde ise akciğerler ve karaciğerler yine aynı şekilde 3 kere bası yapılarak uyarılır. Ayak bölgelere ayrılarak hangi organlara etki etmesi isteniyorsa o bölgelere 3 kere bası ya da yuvarlak hareketler yaparak uyarılır. Sol ayakta da yine aynı şekilde ve aynı bölgelere 3 kere uyarı yapılır. Refleksoloji masajı yaklaşık olarak 30 dakika ila 1 saat arasında değişiklik gösterebilir. refleksoloji masajının en fazla hafta bir gün yaptırılması tavsiye edilir.

Refleksoloji Masajının Faydaları Nelerdir?

Refleksoloji masajı birçok organı uyararak hem kişinin rahatlamasını sağlar, hem de gün içinde yaşadığı stresin azalmasına yardımcı olur. Refleksoloji masajı aynı zamanda birçok rahatsızlığın tedavisinde de önerilen tamamlayıcı tıp uygulamaları arasında yer alır. Refleksoloji masajının faydaları arasında;

Refleksoloji Masajı Kimlere Uygulanmaz?

Refleksoloji masajı, bebeklik dönemi de dahil olmak üzere hemen hemen her yaş grubundaki kişilere uygulanabilir. Ayak ve ayak tabanına yapılan basılarla kişinin rahatlamasını ve stresini atmasını sağlarken aynı zamanda iç organların çalışma sistemini de tetiklediği için dikkatli yapılması gerekir. Bu nedenle çeşitli enfeksiyon hastalıkları, pıhtı sorunları ( özellikle toplar damarlarda ), grip ve benzeri akut rahatsızlıklar, kalp krizi, vücutta açık yara olması, hamilelere ve kalp pili olan kişilere refleksoloji masajının uygulanması tavsiye edilmez. Özellikle bu tür rahatsızlıkları olan kişilere, refleksoloji masajını yaptırmadan önce mutlaka hekimlerine danışmaları ve masaj yapan uzmana varsa hastalığıyla ilgili bilgi vermesi gerekir. Refleksoloji masajında, masajı yapan kişinin bu konu hakkında bir uzman olmasına dikkat edilmesi son derece önemlidir. Özellikle günümüzde çok fazla refleksoloji masajı yapan kişiler bulunmaktadır. Bu nedenle masaj yaptırmadan önce konusundan uzman birisinden hizmet aldığınızdan emin olmak için araştırmanız tavsiye edilir.


Randevu Al