Lenfödem masajı veya lenf drenaj, vücuttaki lenf sıvısının dolaşımını uyarmak için özel tekniklerle nazik ve belirli bir ritimle uygulanan bir masaj tedavisidir. Lenfödem masajı dolaşım sisteminin fiziksel bir şekilde uyarılmasına yardımcı olurken, vücutta biriken atıkların ve toksinlerin hızlıca atılmasını sağlar. Lenfödem masajı yani diğer bir adıyla lenf drenaj masajı, ameliyat sonrası oluşan ödemlerin giderilmesinden, yaralanmalar sonucu meydana gelen şişliklerin önlenmesine ve hatta bağışıklık sisteminin de desteklenmesine kadar birçok konuda fayda sağlayan bir masaj yöntemidir. Lenfödem masajı, lenf dolaşım sisteminde meydana gelen sıvı toplanmasını önlemeye ve lenf sıvılarının akışını hızlandırıp düzenlemeye yardımcı olur. Lenf dolaşım sisteminde biriken sıvının basıncının azaltılmasını sağlayarak dolaşımın engellenmesinin de önüne geçir. Lenfödem ( lenf drenaj ) masajı, dolaşım sisteminde biriken lenf sıvılarıyla birlikte,  zehirli atıkları da atarak vücudun rahatlamasını sağlar. Özellikle meme kanseri ameliyatlarından sonra yapılan lenfödem masajı koltuk altı ya da kol bölgesinde lenf sıvısının birikmesini engeller.

Meme Kanseri Ameliyatı ( Mastektomi ) Sonrası Lenfödem ( Lenf Drenaj ) Masajı

Meme kanserinde cerrahi operasyon yapılan hastaların % 25’inde lenfödem gelişme riski bulunur. Koltuk altında yer alan lenf bezlerinin çıkarılması sonucu sıvı birikimi ile birlikte kolda şişme meydana gelir ve bu da ağrı hissi ile birlikte hastalara rahatsızlık veren bir görüntüye neden olur. Kol bölgesinde lenfödem gelişmesiyle birlikte kolun hareket kabiliyeti kısıtlanır, şişmeye bağlı çatlaklar ve yara oluşumu meydana gelir. Hastalar kıyafet seçerken zorlanabilir ve bu durumlar bazen kişinin psikolojisini de ciddi derecede etkileyebilir. Meme ameliyatından sonra fibrotik dokuyu yumuşatmak ve lenf sıvısının akışını sağlamak için aromatik yağlarla lenfödem masajının uygulanması önerilir.

Lenfödem ( Lenf Drenaj ) Masajını Kimler Yaptırabilir?

Lenfödem masajı ( lenf drenaj ) masajı sadece meme kanseri ameliyatları sonrasında değil birçok rahatsızlığa karşı uygulanabilir. Lenfödem masajı aşağıdaki durumlarda uygulanabilir.

Tekrar eden enfeksiyon türleri ve yukarıda da belirtildiği üzere meme ameliyatı ya da mastektomi operasyonu sonrası kişilere uygulanabilir.

Kimler Lenfödem ( Lenf Drenaj ) Masajı Yaptırmamalı?

Lenfödem masajında ( lenf drenaj ) uygulanan teknikler, bölgedeki kan akışının artmasına neden olabilir. Bu da kılcal damarlardaki sıvının boşluk alanlara dolarak, o alanlarda birikmesini sağlar. Lenfödem masajı ( lenf drenaj );  kan pıhtılaşması, enfeksiyon ve kalp yetmezliği gibi hastalıklara neden olabileceği için aşağıdaki durumlarda yaptırılmaması önerilir.

Lenfödem ( Lenf Drenaj ) Masajı Ne Kadar Sürer?

Lenfödem masajı ( lenf drenaj ) seansları, duruma bağlı olarak 30 ila 90 dakika arasında değişmektedir. Lenf sıvısının akışını canlandırmak için lenfödem masajı ilk seansı genellikle 60 dakika kadar sürebilir. Yapılan bölgeye ve kişinin durumuna da göre de bu seanslar 90 dakikaya kadar çıkabilir.

Lenfödem ( Lenf Drenaj ) Masajı Nasıl Yapılır?

Lenfödem ( lenf drenaj )önlenebilir ve aynı zamanda tedavi edilebilir bir rahatsızlık türüdür. Lenfödem ( lenf drenaj ) masajı, karın, omuz, göğüs duvarı, köprücük kemiği, koltuk altı, kol, el, parmaklar, kasık ve sırt gibi vücutta birçok alana uygulanabilir. Lenfödem ( lenf drenaj ) masajı sadece cilt üzerinden çok fazla baskı uygulamadan yapılmalıdır. Lenfödem ( lenf drenaj ) masajı her ne kadar vücuttaki lenf sıvılarının akışını düzenlemek için kullanılsa da, şişmiş yani ödemli bölgelere değil bölgeye yakın alanlara yapılır. Masaj yapılan bölgede lenf sıvı akışı hızlanacağı için öncelikle ödemli bölgelere yakın yerlerdeki lenf nodüllerinin uyarılması gerekir.  Lenf sıvısının akışını düzenlemek için, ödemli olan bölge, lenf nodüllerine doğru yavaş ve sakin hareketlerle yönlendirilir ve ödemin uzaklaşması sağlanır.

Yine aynı şekilde kanser tedavisi gören kişilere de lenfödem masajı önerilmemektedir. Lenf akışının düzenlenmesi için uygulanan masaj teknikler yavaş ve nazik hareketlerle ve belirli bir ritimle yapılmalıdır. Uygulanan bölgeye göre farklı teknikler uygulanabilir. 

Lenfödem ( Lenf Drenaj ) Masajı Hangi Aralıklarla Yapılmalıdır?

Lenfödem ( Lenf Drenaj ) masajı, kişinin genel sağlık durumuna ve lenf drenajına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Lenfödem ( Lenf Drenaj ) masajı genellikle 2 ila 4 hafta ya da uzun süre değişen süreçle birlikte yaklaşık olarak en kısa 20 dakika,  en uzun ise 40 dakika kadar sürer. Masajın daha kısa ya da daha uzun sürmesi yine kişinin genel sağlık durumuna ve masajı yapan uzmanın görüşüne göre değişiklik gösterebilir.

Lenfödem Masajının Faydaları Nelerdir?

Lenf sıvısı, kişinin enfeksiyonlara ya da hastalıklara karşı bağışıklık kazanmasına yardımcı olan açık sarı renkte bir sıvıdır. Lenf sıvı akışının düzgün bir şekilde çalışıyor olması kişinin bağışıklık sisteminin de güçlü olduğunu ifade eder. Kendinizi sürekli olarak yorgun ve halsiz hissediyorsanız ya da vücudunuzda ağrılar varsa eğer lenf sıvı akışında bir sorun olduğundan şüphelenilebilir. Lenf sıvısının düzgün bir şekilde akışını tamamlayamaması kanser ya da lenfödem gibi ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Lenföde ( lenf drenaj ) masajı, aynı zamanda bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve çeşitli sağlık sorunlarının giderilmesinde kullanılmaktadır. Lenfödem masajının diğer faydaları ise;

Randevu Al