Mat pilatesin ( geleneksel pilates) temel amacı uzuvlarla yapılan egzersizlerle, vücuttaki core bölgesini yani kas – iskelet sisteminin güçlendirilmesini ve sağlamaktır. Pilates çeşitleri üç farklı sınıfa ayrılır, bunlar mat üzerinde yapılan pilates, klinik pilates ve reformer yani aletli pilatestir. Aletli pilates, yaylar, ipler ve kayışlardan oluşan yatak şeklindeki bir düzenekle yapılır. Aletli pilates vücuda daha fazla direnç yüklenmesini sağlar. Aletli pilates kendi içinde reformer, tower reformer veya cadillac pilates gibi dallara ayrılır. Klinik pilates ise daha çok medikal durumlar için tercih edilen bir egzersiz türüdür. Travma sonrası veya cerrahi operasyon öncesi ya da sonrası durumlar için sıklıkla tercih edilir. Klinik pilates bu konuda eğitim almış hekimler ya da fizyoterapistler tarafından uygulanabilir. Aletli pilates ( reformer ) ya da klinik pilatesi kişiler tek başına yapamazlar. Öncelikle fizyoterapist, hekim veya bir antrenör ( aletli pilates için) tarafından kişinin genel şikayetleri ve sağlık durumuna ait bilgileri alınır. Daha sonrasında kişinin yaşı ve genel sağlık durumu da göz önünde bulundurularak, kişinin fiziksel kapasitesine uygun olarak özel bir antrenman programı hazırlanır.  

Mat pilatesi ise herhangi bir alete gerek kalmadan kişinin uzuvlarıyla ve kendi vücut ağırlığyla yaptığı bir egzersiz türüdür. Mat pilateste kişi kendi vücut ağırlığıyla çalışabileceği gibi, pilates topu, pilates bandı ya da direnç çemberi gibi ekipmanlarla da çalışarak kas – iskelet sisteminin güçlenmesini sağlayabilir. 

Mat üzerinde yapılan pilates, core bölgesinin aktif olarak çalışmasına olanak sağlar. Aynı zamanda omurga bölgesinin esnekliğini, koordinasyonunu ve güçlenmesini sağlayan egzersizlerden oluşur. Mat pilates yapmak isteyenler internet ortamında yer alan videolardan yararlanarak kas – iskelet sistemlerini güçlendirebilir. Fakat mümkün olduğunda konusunda uzman bir antrenör tarafından kişiye uygun olarak hazırlanan egzersiz programlarını tercih etmeleri tavsiye edilir. Pilates, günümüzde her ne kadar sıklıkla tercih edilen egzersiz türlerinin başında yer alsa da, yanlış yapılan hareketler sonucunda bazı bölgelerde ağrı hatta egzersiz yaralanmalarına neden olabilir. Bu nedenle bir uzman gözetiminde hareketlerin doğru yapıldığından emin olunması son derece önemlidir. Mat egzersizlerini bir antrenör eşliğinde uygulamanın en önemli kıstaslarından biri de, kişinin vücut direncine göre zorluk seviyesinin düşürülmesi ya da artırılmasıdır.

Mat pilateste kişinin fiziksel özelliklerine uygun olarak hazırlanan programın düzenli olarak uygulanması oldukça önem taşıyor. Mat pilatesin etkilerini daha iyi görebilecek ve kısa sürede olumlu sonuçlar alabilmek için kişinin beslenme, stres ve uyku düzeninin de dikkat etmesi gerekiyor. 

Mat Pilatesin Faydaları Nelerdir?

Pilates, beden ve zihin arasındaki dengenin sağlanması açısından son derece etkili bir egzersiz türüdür. Pilatesin temeli aynı zamanda nefes alıp vermenin düzenlenmesini de içerir. Nefes egzersizleri aynı zamanda beden ve zihin arasındaki koordinasyonun sağlanmasın da yardımcı olur. Mat pilates, kasların güçlendirilmesi, duruş bozukluklarının giderilmesi, skolyoz ( omurga eğriliği ), kifoz ( kamburluk ), lordoz, eklem romatizması,  kemik yoğunluğunun artırılması, vücuda esneklik kazandırma, travma sonrası ortaya çıkan sorunların giderilmesinde son derece faydalıdır. Ayrıca pilates kısalan kasların güçlendirilmesiyle birlikte boyun uzamasına da yardımcı olur. 

Pilates, yapan kişiler uygulamaları düzenli olarak yaparsa yaklaşık 1 ay gibi bir sürede vücutlarının esneklik ve güç kazandığını fark edebilirler. 3 ila 4 ay kadar bir sürede ise vücut sıkılaşmaya, sarkık bölgeler gerilmeye, kas oranı artmaya ve vücut toparlanmaya başlar. Pilates egzersizlerinden fayda alabilmek için hareketlerin doğru ve düzenli olarak yapılması gerekir. 

Randevu Al