Selülit, kadınlarda yaygın olarak görülen ve portakal kabuğu görünümüne benzeyen cilt altında yağ birikmesine bağlı gözlemlenen problemlerinden biridir. Yağ birikimi sonrası kan dolaşımının bozulması ve lenf sıvı akışının gerçekleşmemesi sonucu ciltte yumru ya da çukurlu bir görüntüye neden olur. Kadınlarda selülit, erkeklere oranla daha fazla görülür. Bunun başlıca nedenlerinden biri de kadınların fizyolojik olarak, erkeklerden farklı yağ yapısına sahip olmasıdır. Kadınların yağ birikimi kalça, karın ve bacaklarda toplanır. Bu alanlar tipik olarak selülitin en çok gözlemlendiği alanlar arasında yer alır. Selülit hemen hemen her yaşta görülebileceği gibi genellikle yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkabilir. Selülit çoğu zaman genetik faktörlere de bağlı olarak ergenlik döneminde de gözlemlenebilir. Bazı bebeklerde de anneden geçen hormonlardan dolayı selülit gözlemlenebilir.

Selülit aynı zamanda bazı kadınlarda bacaklarda kızarıklık, ağrı ve ateşe neden olabilen bir hastalık türüdür. Halk arasında yılancık hastalığı olarak da bilinen selülit hastalığı, hekim tarafından önerilen antibiyotikli ilaçlarla tedavi edilebilir.

Selülit Neden Olur?

Selülit, kadınları % 80 ila 90’ında meydana gelen bir cilt sorunudur. Cilt altında yer alan yağ hücrelerinin birikmesi sonucu, cildi ve kasları bir arada tutan bağ dokusunu yukarı doğru iter ve bu da cildin selülitli bir görünüme kavuşmasına neden olur. Selülit, her yaşta görülebilir bir cilt sorunudur ve net bir nedeni yoktur. Herhangi bir sağlık riski olmayan selülit görünümü, kozmetik olarak birçok kadını rahatsız eden bir sorundur.

Selülit, erkeklerde de gözlemlenebilen bir cilt rahatsızlığıdır fakat erkeklerde selülit, kadınlara oranla daha sık gözlemlenir. Bunun başlıca nedenlerinden birisi de hormon faktörüdür. Erkekler salgıladığı testosteron hormonu sayesinde kadınlara oranla daha yoğun bir bağ dokusu tabakası geliştirir, bu da protein üretimini artırarak daha kalın bir cilt altı tabakasına sahip olmalarını sağlar. Kadınlar ise östrojen hormonunu daha fazla ürettir, bu da vücudun yağ depolamasını teşvik eder. Cildin altındaki yağ tabakası kalın olsa da, bağ dokusu erkeklere oranla daha zayıf ve liflidir. Kadınlarda selülitin, erkeklere oranla daha sık görülmesinin başlıca nedenlerinden biri olarak deri altındaki bağ dokularının farkı olması yatar. Selülitin diğer nedenleri arasında sağlıksız beslenme ( yağ ve karbonat ağırlıklı ), spor yapmama, yavaş metabolizma, yaşlanma, hormonsal ve genetik yatkınlık gibi faktörlerdir.

Selülit her ne kadar deri yüzeyi yağlanması olarak görülse de, bölgesel yağlanma ile birbirinden farklıdır. Selülit, bölgesel yağlanması olmayan çok zayıf insanlarda da görülebilir bir cilt rahatsızlığıdır. Aynı zamanda çok sıkı kıyafetler giymek ve sürekli olarak bacak bacak üstüne atmak da kan dolaşımını ve lenfötik dolaşımı etkilediği için selülite neden olabilen faktörler arasında yer alır.

Selülit Nasıl Geçer?

Selülitin dereceleri bulunur bunlar 1, 2, 3 ve 4. derece olarak adlandırılır. Özellikle 3. ve 4. derece selüliti olanlarda fibröz bantlar oluşturarak kişilerde ağrı ve sancıya yol açabilir. Selülit derecesi yüksek olan kişilerde önce selülitin derecesini düşürmeye yönelik bir tedavi uygulanır. Bu nedenle selülit derecesi yüksek olan kişilerin tedavisi kademeler şeklinde yapılır ve öncelik selülitin derecesini düşürmeye yöneliktir.

Selülit tek bir neden bağlı gelişen bir hastalık değildir. Bu nedenle selülit tedavisi birçok disiplini içeren multidisipliner bir sistemle yapılır. Selülit tedavisi dolaşım bozukluğu, bölgesel yağlanma ve lenfötik dolaşımı artırmaya yönelik uygulamalar yapılır. Selülit tedavisin kullanılan bazı yöntemler bulunur.

G5 Masajı Nedir?

G5 Masajı, bir aletle yardımıyla ucunda minik toplar bulunan aparatla, vücuda baskı yaparak uygulanan bir masaj türüdür. Sıkılaştırma, popo kaldırma, karın germe ve selülit tedavisi için kullanılır. Baskı uygulanarak yapılan G5 masajı sonrası kişilerde hafif bir morarma gözlemlenebilir bu korkulmaması gereken normal bir durumdur. G5 Masajı yaklaşık olarak 20 ila 25 dakika arasında değişiklik gösterebilir. Uygulanacak olan bölgeye bağlı olarak bir ya da birden fazla aparat kullanılabilir.

Magic Crush Nedir?

Magic Crush, bir alet yardımıyla yağ hücrelerine komutlar göndererek, enerjiye dönüşmelerini ve yağların parçalanmasını sağlar. Magic Crush uygulanacak olan bölgeye 5 ila 10 dakika arasında yavaş ve nazik hareketlerle uygulanır. Magic Crush selülit tedavisi için her ne kadar tercih edilse de cihazda bulunan 6 adet başlığı farklı görevleri vardır.

Lenf Drenaj Masajı

Lenf drenaj masajı, medikal masaj türlerinden biri olup, dolaşımı hızlandırır aynı zamanda lenfötik sistemin de harekete geçmesini sağlar. Lenf drenaj masajında lenf ve venöz dolaşımı tetikleyerek kan dolaşımının hızlanmasını sağlar. Lenf drenaj masajı haftada bir kez uygulanabilir, her seans yaklaşık olarak 30 dakikadır.

Selülit tedavisinde hızlı sonuç alabilmek için haftada 2 ya da 3 gün G5 masajı, Magic Crush ve lenf drenaj masajının kombin halinde yaklaşık olarak 1 saat kadar yapılması daha etkili olacaktır.

Randevu Al